Universitat Indignada d’estiu

“L’educació pública és un dret i una necessitat social, no un privilegi” aquesta frase encapçala el Manifest de la Plataforma Unitària en defensa de la Universitat Pública (PUDUP). Treballadors i estudiants s’han unit en contra de la transformació que està patint el sector educatiu per garantir que les properes generacions tinguin els mateixos drets d’accedir a una formació universitària pública i de qualitat.
 
Quin model d’Educació Pública volem si cada cop és més necessària la inversió de capital privat i les prioritats canvien? Com ha de ser la nostra formació? Com ens podem preparar des de les nostres assemblees? Com el moviment 15M actua per fer un canvi de paradigma sobre la formació contínua?
Des de l’Assemblea de Barris, Viles i Pobles s’ha creat la iniciativa “Universitat Indignada 15M d’Estiu” de manera que les diferents assemblees que hi participen acolliran de l’1 al 10 de setembre tallers i xerrades a partir de diferents eixos temàtics. El projecte té la voluntat de fer participar les assemblees en xarxa amb la finalitat de generar una important massa crítica entre les veïnes i els veïns.
 
 
Sobre UI-15M
 
Qui som
El projecte de l’Universitat Indignada 15M és un projecte de gran abast per generar formació, a partir de l’acció descentralitzada de les assemblees de barris i vil•les de Barcelona i la col•laboració amb diferents col•lectius i associacions.
 
Què volem
Inicialment portarem a terme una edició d’estiu que es desenvoluparà entre els dies 1 i 10 de setembre en les places i carrers dels barris i les vil•les de Les Corts, Sant Andreu, Gràcia, Guinardó i Can Baró, L’Hospitalet, Dreta de l’Eixample, Sant Antoni, Nou Barris i Sant Martí. Es programaran tot un seguit d’activitats i xerrades per totes les places i carrers d’aquestes vil•les i barris.
 
A partir del 10 de setembre el projecte continuarà, mirant d’ampliar el nombre d’assemblees, col•lectius i persones que hi col•laborin i participin, per a generar una xarxa que permeti oferir una amplia oferta formativa. Per transformar la societat ens hem de formar i prendre consciència.
 
Per començar animeu-vos i participeu a la Universitat Indignada 15M d’Estiu. Us esperem!
 
 
  
DIMECRES 31 d´Agost a la Pl. Catalunya
– Presentació (18h)
Presentació del projecte de l’edició d’estiu de la Universitat Indignada 15M
– Xerrades i debat. “El més violent és el rescat de Grècia” (18:15h)
Ponents: Vicenç Navarro, Miren Etxezarreta  i  Ada Colau
* Vicenç Navarro
Qui és?
Catedràtic d’Economia Aplicada de la UB, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la UPF i professor de Polítiques públiques a la Universitat Johns
Hopkins.
De què parla?
Polítiques econòmiques que estan portant a terme els governs respecte al deute i l’evolució dels mercats.
* Miren Etxezarreta
Qui és?
Catedràtica d’Economia Aplicada de la UAB, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa
De què parla?
Impactes que tenen en les economies familiars les decisions preses per uns governs que estan doblegats als mercats.
* Ada Colau
Qui és?
Membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca
De què parla?
Casos pràctics de la crisis, més concretament de com afecten a les famílies, tot mostrant els casos dels impagaments d’hipoteques i els desnonaments que això provoca.
– Combat poètic contra l’apatia (20h)
Amb la participació de:
– Enric Casasses
– Blancallum Vidal
– David Caño
– Gerard Horta
– Francesc Gelonch
 
 
Programació St Andreu de Palomar:
 
DIJOUS- 01 – Setembre a la Pl. Orfila
– Xerrada: Plans locals de Transició – Martí Olivella (19h-21h)
Ponent: Martí Olivella
Descripció: Plans de Transició: “les coses no canvien en un dia, però depen de nosaltres que un dia comencin a canviar”
Ens inspirem en les Transition Towns  http://www.transitionnetwork.org/ orientades a combatre des de la població autorganitzada el pic del petroli i el Co2.  Des de fa una anys ha nascut un moviment que actualment aplega 9000 barris i pobles a la Transition Network.
La gent fa una assemblea i planteja què pot fer cadascú i cada col·lectiu social (llars, pageses, treballadores, entitats, escoles,, empreses, administracions…) per aconseguir que en 10  anys el barri / poble hagi reduït dràsticament el consum d’hidrocarburs.
En el procés del  http://www.BarcelonaConsensus.org  estem començat a aplicar aquesta experiència per tal que les assemblees posin en marxa Plans de transició http://consensus.nova.cat/ca/cercles-de-transicio sobre qualsevol dels més de 30 objectius de les 7 transicions per fer un món habitable per a tothom, i creiem que pot ser un dels camins de les assemblees del 15M per incidir en la transformació social.
 
DIVENDRES- 02 – Setembre – Mobilització per la Sanitat Pública
– Sortida de la Pl. Orfila per anar amb metro a l´Hospital Dos de maig (15:30h)
– Sortida de l´Hospital Dos de Maig (16h)
– Sortida de l´Hospital de l´Esperança (16h)
– Sortida de l´Hospital de Bellvitge (16h)
– Concentració davant la Conselleria de sanitat (18h)
 
DISSABTE- 03 – Setembre a la Pl. Orfila
– Xerrada: Aliments i especulació – Felipe Aranguren (11h-13h)
Ponent: Felipe Aranguren
Descripció: Amb una breu introducció sobre el negoci alimentari mundial la xerrada es centra en els fons d’inversió que especulen amb la carestia dels aliments i que provoquen l’alça dels preus, el què agrava encara més el problema de la alimentació, sobretot als països més deprimits. També tractarà de les compres massives de terres que s’estan produïnt. Els fons d’inversió i els hedge founds ón en gran part especuladors, sense intenció d’utilitzar les matèries primes que compren, ja que ho revenen a l’alça.
– Debat entre les assistents (13h-14h)
– Dinar popular (14h)
La gent que es va encarregar de fer els àpats durant l´acampada de la Pl. Orfila ens farà el dinar.
– Taller: Aspectes pràctics de les Teories de la Informació i la Comunicació – Comissió de Comunicació STAP a la Biblioteca de Can Fabra (18h-20h)
Organitza: Comissió de Comunicació ASTAP
Descripció: Realització d’un taller pràctic per conèixer les eines de comunicació i difusió que fem servir a l’Assemblea de Sant Andreu de Palomar. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) obren via a noves possibilitats per treballar de manera col·laborativa
– Sopar de Carmanyola (21h-22h)
Cadascuna es porta menjar de casa seva i si vol, el pot compartir amb la resta d´assistents al sopar de carmanyola.
– Cinefòrum – Pel.lícula sorpresa (22h)
Es projectarà una pel.lícula i després s´establirà un debat al voltant de la temàtica del film.
 
DIUMENGE- 04 – Setembre a la Pl. Orfila
– Xerrada: La vivenda: una execució hipotecària, concurs i drets d´ocupació – Comissió Jurídica AcampadaBcn (11h-13h)
Ponent:Comissió jurídica Acampadabcn.
Descripció: El contingut de la xerrada tracta de la problemàtica existent entorn a la vivenda dins el nostre sistema legal; especialment en el que té a veure amb les execucions hipotecàries, els concursos de creditors (antigues fallides o suspensions de pagament) i la propietat immobiliària. Aquesta problemàtica, ja existent amb anterioritat a l’actual situació de crisi econòmica i política, posa de relleu la discriminació que pateix la persona física (el ciutadà) front la persona jurídica (l’empresa) en situacions d’insolvència econòmica.
– Debat entre les assistents (13h-14h)
– Dinar popular (14h)
La gent que es va encarregar de fer els àpats durant l´acampada de la Pl. Orfila ens farà el dinar.
– Xerrada: Barcelona en transició – Alejandro Fernández, Antonio Scotti, Juan del Rio (18h-19:30h)
Ponents:  Alejandro Fernández, Antonio Scotti, Juan del Rio
Descripció: El moviment de Transició busca solucions positives i locals per tal d’aturar la dependència al petroli. És l’evolució de la nostra societat des d’un present que depèn dels combustibles fòssils, el consum desaforat, la destrucció del Planeta i les desigualtats entre els pobles a una altra realitat desitjable basada en la localització de la producció, l’ús de l’energia i els bens que es poden obtenir de manera sostenible del nostre Planeta, la preeminència de la col·lectivitat, la recuperació de les habilitats per la vida i l’harmonia amb la resta de la Naturalesa.
– Debat entre les assistents (19:30h-20:30h)
– Cinefòrum: In Transition 1.0 (20:30h)
Sinopsi: “In Transition 1.0” és la primera pel·lícula detallada sobre el Moviment de Transició filmat per les que la coneixen millor. Aquells que ho porten a la pràctic@. El moviment de Transició és positiu, enfocat a buscar solucions, contagiós i entretingut, una oportunitat històrica per construir un món renovat
“In Transition 1.0” és fruit de la compilació de més de 100 cintes enviades des de distintes Iniciatives de Transició a tot el món.
Més informació: http://vimeo.com/14242311
Després de la projecció del documental s´establirà un debat al volatant de la temàtica del film.
 
DILLUNS- 05 – Setembre a la Pl. Orfila
– Es reuneixen la majoria de comissions de l´Assemblea d´Indignades de St. Andreu
 
DIMARTS- 06 – Setembre a la Pl. Orfila
– Taller: Facilitació de diàlegs i democràcia – Martí Olivella (18h-20h)
Tallerista: Martí Olivella
Descripció: facilitació de diàlegs i democràcia : “Votar és la guerra per altres mitjans, amb vencedors i vençuts. Ens cal practicar la deliberació, tot escoltant arguments, per aconseguir construir el màxim grau de consens possible, imprescindible per afrontar els reptes d’una societat complexa”.
Hem d’aconseguir unes assemblees amb uns procediments que permetin a tothom expressar i modificar les visions… quan som molts, tenim poc temps i molts temes a tractar. Podem fer un exercici sobre com triar un possible objectiu d’un Pla de Transició, o sobre quins són els 3 temes clau per incidir en les eleccions del 20N…
– Intercomissions (19h)
– Assemblea d´Indignades de St. n (20h)
 
DIMECRES- 07- Setembre a la Pl. Orfila
– Xerrada: Propostes desde l´economia Feminista – Cristina Carrasco (19h-20:15h)
Ponent: Cristina Carrasco Bengoa, professora del departament de Teoria Econòmica de la UB i autora de diversos estudis i investigacions sobre economia i gènere.
Descripció: A la conferència es comentaran les idees fonamentals de l´economia feminista, des dels seus orígens fins els plantejaments actuals. Això significa comentar també les seves avinences i desavinences amb l´economia crítica i l´economia ecològia tot reflexionant sobre el nou marc comú d´anàlisi.
– Debat entre les assistents (20:15h-21h)
 
DIJOUS- 08 – Setembre a la Pl. Orfila
– Xerrada: En defensa del decreixement – Enric Duran (19h-21h)
Ponent: Enric Duran, activista dels moviments socials
Descripció: El Decreixement, la teoria i la pràctica: la cooperativa integral catalana
L’exemple de nombrosos projectes autogestionats que s’estan constituint com alternatives locals al capitalisme, és la millor demostració de com la filosofia del decreixement s’està estenent per la nostra societat.
A través de la cooperativa integral catalana, aquestes propostes estan agafant el caràcter de pla de transició per construir a nivell català una alternativa decreixentista al capitalisme.
 
DIVENDRES- 09 – Setembre a la Pl. Orfila
– Xerrada: La policia del segle XXI – Josep Jover al CSO “La Gordíssima” C/ Pons i Gallarza, 10 (19h-21h)
Ponent: Josep Jover.
Descripció: Com actuar davant la policia i com exigir-li els nostres drets. Què poden i què no han de fer. Quins principis han de governar-los, etc.
– Sopar de carmanyola (21:30h)
Cadascuna es porta menjar de casa seva i si vol, el pot compartir amb la resta d´assistents al sopar de carmanyola.
– Cinefòrum: Spanish Revolution (23h)
Més informació: http://takethesquare.net/2011/08/17/spanishrevolution-documentary-about-the-indignant-15m-movement/
Es projectarà un documental i després s´establirà un debat al volatant de la temàtica de la pel.lícula..
 
DISSABTE- 10 – Setembre a la Pl. Can Fabra
– Taller teòric-pràctic sobre noviolència i desobediència civil – Escola de Cultura de Pau – Auditori de Can Fabra (11h-14h)
Ponent: Escola Cultura de Pau
– Dinar Popular (14h)
La gent que es va encarregar de fer els àpats durant l´acampada de la Pl. Orfila ens farà el dinar.
– Xerrada: Creixement i crisi energètica, cap a on anem? – Juan Martínez (18:30h-20h)
Ponent: Juan Martínez. Professor de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC, i del Departament d´Ingenieria Elèctrica de la UPC.
Descripció: La xerrada està dedicada a reflexionar sobre el nivell de dependència de la nostra societat al consum d’energia. S’analitzaran les tendències actuals i s’abordaran les seves implicacions, principalment en relació al canvi climàtic i la crisi energètica.
S’exposarà també una aproximació al debat internacional actual sobre les alternatives.
– Debat entre les assistents (20h-21:30h)
– Sopar de carmanyola (21:30h)
Cadascuna es porta menjar de casa seva i si vol, el pot compartir amb la resta d´assistents al sopar de carmanyola.
– Teate: “La Caputxeta vermella i els lobbis ferotges” (21:30h)
Organitza: La Comisió de Teatre de Indignad@s de Barcelona / Teatro del JO oprimida
Argument: és una reelavoració del conte clàssic de la Caputxeta Vermella, però de caire anti-corporatiu. La caputxeta viu feliç amb la seva familia a les afores d’una gran ciutat. La seva mare li encarrega portar a l’àvia, que viu a la ciutat, una cistella amb productes naturals del camp. Però durant el camí es trobarà amb cinc representants de Lobbys corporatius que la transformaràn en una persona totalment diferent.
Més informació: Un espectacle d´edició pròpia:
Escrita por Carme Ambrós.
Amb Carme Ambros, Montse Peralta, Helios i Jesús Espinoza
 
 
 
* Si plou, les activitats de la Universitat Indignada d´Estiu de St. Andreu es realitzaran al CSO La Gordíssima. Si plou els dijous es realitzaran a l´Associació de Veïnes de Palomar (C. Balar Jobany 14)
 
 
Links d´interès:
 
– Blog Universitat Indignada St. Andreu:
http://assembleastap.wordpress.com/comissions-de-treball/equips-treball/universitat-indignada/
 
– Correu de contacte Universitat Indignada de St. Andreu:
UI15MEstap@gmail.com
 
– Declaració de Principis de la Universitat Indignada:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/declaracio-de-principis/
 
– Agenda d´actes de la Universitat Indignada per nuclis locals:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/agenda/
 
– Video promocional:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DRUOsFRhw8s
 
– Blog Universitat Indignada:
http://universitatindignada15m.wordpress.com/
 
– Correu electrònic de contacte:
universitatindignada15m.estiu@gmail.com
 
– Facebook:
http://www.facebook.com/UniversitatIndignada15M

Anuncis

~ per latrinxera a Agost 31, 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: